Satellite Eye Startside

Satellite Eye for Galathea 3

Galathea 3 Expeditionen
Dansk English
   
MENU
GOOGLE EARTH
Følg Galathea 3
på Google Earth
Følg Galathea 3 på Google Earth
 
UGENS BILLEDE
Kronborg og Øresund
Tidligere ugers billeder
 

Havets dybde

Ugens billede: Uge 1, 2007
Stort billede / PDF

Stort billede
Havets dybdeforhold kortlagt fra satellit.

Kortet viser havdybderne i det Tasmanske hav mellem Australien i vest og New Zealand i øst og Salomonøerne i nord. Havdybderne afspejler de pladetektoniske forhold i dette område, hvor Stillehavspladen støder sammen med den Indo-Australske plade og danner en destruktiv pladegrænse ved den mere end 10.000 m dybe Tongagrav.

Teknisk information:

Havdybderne er bestemt ud fra målinger med satellit. Satellitterne foretager målinger af jordens tyngdefelt, og man kan herefter sammenkæde ændringer i tyngdefeltet med ændringer i havbundens højdeforhold. Med satellitmålinger har man gennem de seneste 10 år været i stand til at bestemme havdybderne meget mere nøjagtig end man kunne tidligere fra skibs- og ubådsobservationer. En tommelfinger regel siger at 1 meters ændring i havdybden ændrer tyngden på overfladen med omkring 0.1 milli-Gal (hvor normaltyngden er ca. 978 gals = 9.78 m/s2)

Læs mere om emnet på Satellite Eye for Galathea 3 projektet ”Jordens tyngde og jordskælv”, http://galathea3.emu.dk/satelliteeye/projekter/tyngde/index.html

Læs her om hvorledes danske forskere er med i første række i denne forskning http://www.geus.dk/viden_om/ddj/ddj.pdf

LINKS
SAMARBEJDE
Copyright Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi © 2006..2008 - Alle rettigheder reserveret