Satellite Eye Startside

Satellite Eye for Galathea 3

Galathea 3 Expeditionen
Dansk English
   
MENU
GOOGLE EARTH
Følg Galathea 3
på Google Earth
Følg Galathea 3 på Google Earth
 
UGENS BILLEDE
Kronborg og Øresund
Tidligere ugers billeder
 

Storm ved Kap Horn

Ugens billede: Uge 6, 2007
Stort billede / PDF

Stort billede
Vindhastigheden over havet for hele verden observeret 1 februar 2007 fra QuikSCAT satellitten. En voldsom storm ses lige vest for Kap Horn, der er det sydligste punkt i Sydamerika. Stormen er vist med lilla og sorte farver. Det betyder vindstyrke på 40 til mere end 50 knots svarende til 20 m/s til mere end 25 m/s. Kilde: http://manati.orbit.nesdis.noaa.gov/quikscat/.

Vædderen var på vej fra Antarktis mod Kap Horn, da denne meget stærke storm blev varslet. Satellitbilledet (klik ind på det store billede) viser hvorledes stormen drejede med uret rundt om lavtrykket i det nederste venstre hjørne i billedet. Samtidig bevægede lavtrykket sig mod øst og dermed direkte over mod Kap Horn.

Kaptajnen på Vædderen valgte at undgå det værste af stormen ved at sejle ind gennem Magellanstrædet ved Argentinas kyst i stedet for at sejle op langs Chiles vestkyst ved Kap Horn. I Google Earth på Satellite Eye http://galathea.oersted.dtu.dk/GE.html kan man klikke ind på ’Rute med data’ og se at Vædderen den 31 januar befandt sig i pænt vejr mellem Antarktis og Kap Horn. Vinden var 6 m/s fra nordøst. Et halvt døgn senere var Vædderen i Chile i Magellanstrædet og skibsdata viser vinden var 30 m/s fra vest. Dermed var det en god beslutning at sejle i læ for stormen gennem Argentina, selv om man dermed ikke kunne forske (observere vind mm.) ombord i de cirka 15 timer som det tog at passere argentinsk farvand, idet der ikke var forskningstilladelse der.

Teknisk information

Vindkortet er optaget af QuikSCAT scatterometeret. Scatterometri er en aktiv radar teknologi, hvor der fra instrumentet udsendes mikrobølge stråling. Den del af mikrobølge-strålingen, som returnerer fra jordens overflade tilbage til satellitten, observeres med en antenne. På havets overflade danner den aktuelle vind hele tiden små bølger, der størrelsesmæssigt svarer til bølgelængden af mikrobølger, nemlig omkring 5 cm. Jo mere vind, jo flere små og stejle bølger dannes. Fra disse små bølger reflekteres mikrobølge-strålingen. Når det er vindstille, fremstår billedet sort, fordi al strålingen spejles væk fra instrumentet. Ved højere vindstyrker vil billedet være lysere, fordi en større andel af strålingen tilbagespredes til instrumentet fra de små bølger. Mikrobølge-strålingen trænger igennem både skyer og regn. Dermed laves der vindkort i al slags vejr, dag og nat.

Billedet er nedtaget af Risø – DTU fra http://manati.orbit.nesdis.noaa.gov/quikscat/

Læs mere om emnet på Satellite Eye for Galathea 3 projektet ”Vind over havet”. http://galathea3.emu.dk/satelliteeye/projekter/wind/index.html

LINKS
SAMARBEJDE
Copyright Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi © 2006..2008 - Alle rettigheder reserveret