Satellite Eye Startside

Satellite Eye for Galathea 3

Galathea 3 Expeditionen
Dansk English
   
MENU
GOOGLE EARTH
Følg Galathea 3
på Google Earth
Følg Galathea 3 på Google Earth
 
UGENS BILLEDE
Kronborg og Øresund
Tidligere ugers billeder
 

Galapagos Øernes højdeforhold observeret fra rummet.

Ugens billede: Uge 10, 2007
Stort billede / PDF


Digital højdemodel for Galapagos Øerne.

Øerne er mellem 0,7 og 4,5 mio. år gamle. Det er tydeligt, at de vestligste øer består af store vulkaner, som krones af en caldera, som er et sammensunket krater, medens de østligste øer ikke ser ud som vulkaner. Det skyldes at Galapagosøerne er dannet ved såkaldt hot spot vulkanisme. Øerne ligger på Nazca-pladen, der bevæger sig mod øst over mod den sydamerikanske plade. Under Galapagos Øerne ligger der en hot spot, hvor varmt materiale fra jordens kappe bevæger sig op mod jordens overflade. Derfor dannes vulkanerne. Da pladen bevæger sig mod øst vil de aktive vulkaner befinde sig i den vestlige del af øgruppen medens gamle udslukte vulkaner findes i den østlige del.

Det seneste udbrud skete i oktober 2005 på vulkanen Sierra Negra, som er lokaliseret på den sydøstlige del af den største ø Isabela og som har en højde på 1490 meter over havets overflade

Teknisk information

Den digitale højdemodel er et resultat af den succesfyldte mission for den amerikanske rumfærge i februar 2000. I løbet af 11 dage lykkedes det at kortlægge 80% af jordens højde over havet. Missionen kaldes 'Shuttle Radar Topography Mission' (SRTM).

Læs mere om SRTM på: http://galathea3.emu.dk/satelliteeye/casestudies/capeverde/baggrund.html

Billedet er fremstillet af GRAS for Satellite Eye for Galathea 3: http://www.gras.ku.dk/

 

 

 

LINKS
SAMARBEJDE
Copyright Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi © 2006..2008 - Alle rettigheder reserveret