Satellite Eye Startside

Satellite Eye for Galathea 3

Galathea 3 Expeditionen
Dansk English
   
MENU
GOOGLE EARTH
Følg Galathea 3
på Google Earth
Følg Galathea 3 på Google Earth
 
UGENS BILLEDE
Kronborg og Øresund
Tidligere ugers billeder
 

Havtemperatur

Ugens billede: Uge 34, 2006
Stort billede / PDF

Stort billede
Havtemperaturen d. 16. August 2006.

Billedet indgår i Satellite Eye for Galathea 3 projektet, hvor man kan hente aktuelle billeder, der viser havtemperaturen i overfladen i de områder, som Galathea 3 ekspeditionen besøger.

Hvad kan man se ?

Vi ser store temperaturvariationer på over 25ºC fra Kap Farvel ned til ca. 45ºN, hvor en gren af Golfstrømmen går over til at blive vestgående (for siden at dreje mod syd). Vi ser desuden et koldt område i Den Engelske Kanal, fordi de stærke tidevandsstrømme i området trækker koldt bundvand op til havoverfladen. Vi bemærker også de meget store temperaturforskelle mellem Den Østgrønlandske Strøm og Den Norske kyststrøm.

Langs Grønlands Østkyst kan man se en kile af koldt vand inde ved kysten. Dette er den Østgrønlandske Strøm, der har sin oprindelse i det Arktiske Ocean og som flyder sydpå med meget koldt og relativt fersk vand. Den Østgrønlandske Strøm transporterer også is af arktisk oprindelse, kaldet ”Storis” helt ned forbi sydspidsen af Grønland og derfra nordpå igen i den Vestgrønlandske Strøm.

Interessant er det også at se temperaturforskellen på samme breddegrad mellem øst og vest i Nordatlanten. Læg f.eks. mærke til at der er flere graders forskel imellem havtemperaturen ved Shetlandsøerne i forhold til området ved Sydgrønland, selvom de ligger på ca. samme breddegrad. Denne øst-vest forskel skyldes den Nordatlantiske Strøm, der har sin oprindelse i Golf Strømmen og der flyder øst-nordøst som en varm og saltholding strøm. Dermed finder man vand af arktisk oprindelse i den nordvestlige del af Nordatlanten, hvorimod vand fra subtroperne findes på samme breddegrad i den nordøstlige del af Nordatlanten.

Teknisk information:

Figuren er konstrueret ud fra satellitobservationer fra flere forskellige satellitter. Da de infrarøde observationer er begrænset af skyer, og da mikrobølge observationer har en ret grov rumlig opløsning, er det nødvendigt at foretage en interpolation af data før man kan få et havtemperaturfelt i høj opløsning uden huller. Til dette har DMI udviklet en metode, der kombinerer satellitdata fra forskellige satellitter og til forskellige tider, og benytter statistik til at udregne et bedste gæt på en havtemperatur for hver 5 kilometer i hele Nordatlanten.

LINKS
SAMARBEJDE
Copyright Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi © 2006..2008 - Alle rettigheder reserveret