Satellite Eye Startside

Satellite Eye for Galathea 3

Galathea 3 Expeditionen
Dansk English
   
MENU
GOOGLE EARTH
Følg Galathea 3
på Google Earth
Følg Galathea 3 på Google Earth
 
UGENS BILLEDE
Kronborg og Øresund
Tidligere ugers billeder
 

Havtemperatur

Ugens billede: Uge 43, 2006
Stort billede / PDF

Stort billede
Havtemperaturen d. 24. Oktober 2006.

Billedet indgår i Satellite Eye for Galathea 3 projektet, hvor man kan hente aktuelle billeder, der viser havtemperaturen i overfladen i de områder, som Galathea 3 ekspeditionen besøger.

Hvad kan man se ?

Billedet viser, hvordan Vædderen har sejlet på grænsen mellem det kolde vand, der strømmer i den Antarktiske Cirkumpolare Strøm og det varmere vand, der findes i det Indiske Ocean. Grænserne mellem det kolde og det varme vand kaldes fronter og som billedet viser, er det ikke en pæn ret linje, der adskiller de to vandmasser med forskellig temperatur. Fra øst til vest er der er store variationer i styrken og udseendet af fronten. Det skyldes at skarpe fronter forbundet med stærke strømforskelle er ustabile og danner hvirvler. Disse hvirvler udligner forskellene mellem varmt og koldt vand, ligesom i atmosfæren, hvor lavtryk udligner temperaturforskellene mellem varm og kold luft.

Teknisk information:

Figuren er konstrueret ud fra satellitobservationer fra flere forskellige satellitter. Da de infrarøde observationer er begrænset af skyer, og da mikrobølge observationer har en ret grov rumlig opløsning, er det nødvendigt at foretage en interpolation af data før man kan få et havtemperaturfelt i høj opløsning uden huller. Til dette har DMI udviklet en metode, der kombinerer satellitdata fra forskellige satellitter og til forskellige tider, og benytter statistik til at udregne et bedste gæt på en havtemperatur for hver 5 kilometer i hele området hvor Vædderen befinder sig.

Aktuelle billeder kan ses i Google Earth fra:

http://galathea.oersted.dtu.dk/GE.html

Ugens billede er leveret af DMI, som er en del af projektet Satellite Eye for Galathea 3.

LINKS
SAMARBEJDE
Copyright Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi © 2006..2008 - Alle rettigheder reserveret